Німецькі поселення у Карпатах та зникла ринкова площа у колишньому містечку Сможе

Німецькі поселення у Карпатах та зникла ринкова площа у колишньому містечку Сможе, Сколівський район, в межах Стрийсько-Сянської Верховини, про яке писав Іван Франко у «Ярмарок у Сморжу».

Ринкова площа (торговиця) і ратуша були розташовані на пологому пагорбі. В околицях існувало три німецьких поселення, житлові будинки та їх архітектурні елементи (вікна, підвальні приміщення) відрізняються великими розмірами від місцевих.  

Особливістю розташування будинків була та, що вони часто знаходились не в долині чи на пологих схилах і терасах, а на пагорбах. На фото - будинок заможного власника на колишньому ринку, у якому виготовляли пиво.

Розташування будинку щодо ринкової площі визначено за допомогою інструменту накладання сучасної та історичної карти на сайті https://mapire.eu/

Фото: Юрко Мориквас, Роман Лозинський











Експериментально-показове радянське сeло

Як мало виглядати експериментально-показове радянське сeло? Воно мало нагадувати місто. 

У 1970-х група львівських архітекторів виконала проект просторового планування села Вузлове на півночі Львівської області недалеко Радехова, за який згодом отримала низку престижних нагород. Адміністративна будівля в центрі імітуває ратушу з годинником. Перед ліцеєм красується фонтан з емальованими пташками. В різні сторони розходилися вулиці з комфортабельними «таунхаусами» із лоджіями та внутрішніми двориками.

Іронія в тому, що історично Вузлове й було містечком з великою єврейською громадою, практично повністю знищеною під час німецької окупації. Забуваючи минуле, радянська влада також відкинула «немилозвучну» колишню назву містечка - Холоїв.

В наш час Вузлове/Холоїв зберігає статус локального осередку бізнесу та навчання. Не зазнав руйнації святая-святих Державний вузлівський спиртовий завод. Більш того, як повідомив бурчливий охоронець, намагаючись заборонити фото фасаду, завод є стратегічним об‘єктом української промисловості. В Вузловому є готель в так званому карпатському стилі, хоч і дещо в карибських кольорах. Неподалік в селі Нестаничі вже в часи незалежності було відновлено садибу Маркіяна Шашкевича.

Все ж, радянські розрахунки були надто оптимістичні. Величезні простори триповерхового адмінцентру пустують, а приміщення автовокзалу здають в оренду під ресторан, залишивши подорожнім тільки криті зупинки. Як і в решті країни, радянська модерністська архітектура зазнає руйнації.

Світлини зроблені під час поїздки в складі культурного географа Романа Лозинського, архітектора Андрія Шуляра, реставраторки Алли Мартинюк-Медвецької, історикині Ольги Мартинюк і фотографа, графічного дизайнера Юрія Морикваса.

Допис підготувала Ольга Мартинюк